פורום הדיג הספורטיבי בישראל
 הוואי הפורום, שמירת הים ודיני דיג
  על החוף (אחראים: rafi, Kobiarava)
   סכנה באכילת דג שהתגלו בו טפיל או תולעת |
עמודים: [1] 2
|
|
|
0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה. |
נושא: סכנה באכילת דג שהתגלו בו טפיל או תולעת (נקרא 4732 פעמים) |
הדפסה |
|
rafi
|
מנהל אתר חבר פורום    
מנותקגיל:
62
|
|
 |
|
|
בדוח הזה - http://www.israelsportfishing.co.il/index.php?option=com_smf&Itemid=41&topic=16294.0עלתה לאחרונה התגובה עם השאלה הזו - אהלן! באמת דג יפיפה! =]
הייתי רוצה להגיב לגבי התולעת. ממה שידוע לי כן יכולה להיות תגובה אצל אנשים לפרזיטים הנמצאים אצל דגים. השאלה באיזה פרזיט מדובר. כדי להימנע מזה, חייבים להכין את הדג, לבשל אותו, ולא לאכול נא. אבל עדיין יכולה להיות תגובה אלרגית לשאריות של הפרזיט הנמצאים בדג גם לאחר הבישול.
אני אשמח לשמוע מהחבר'ה שרשמו למעלה שאפשר לאכול, מעט יותר על הנושא.
תודה לעונים.
עד היום הייתי בדעה כי בישול/טיגון ינטרלו כל טפיל ותולעת, כלומר: דג בו מתגלים טפיל או תולעת לא אוכלים נא אך מבושל/מטוגן/על האש - אין מה לדאוג... זו למיטב ידיעתי הגישה הרווחת, אך אחרי קריאת התגובה של valy עם השורה שהדגשתי - גם אני אשמח לשמוע דעות יותר בנושא... הרי אם נחשוב לרגע: הארס של האבונפחא נותר מסוכן גם לאחר בישולו/טיגונו, דג עם כספית מסוכן למאכל גם מבושל ומטוגן... אם הטפיל משחרר חומרים לא בריאים אל בשר הדג - מדוע שהם יתנדפו ויעלמו בבישול?! אולי החומרים כמוהם ככספית או רעלי האבונפחא?!  מי שיש לו מה לתרום בנושא, מוזמן...
|
-------------------------------
|
|
|
valy
|
חבר פורום 
מנותקגיל:
37
|
|
 |
|
|
אהלן!
קודם כל תודה על ההתייחסות. וגם אני חושב שיש מה ללמוד בנושא.
אני אנסה לתרום מעט מהידע שאני צברתי בנושא, ואשמח אם תגיבו ותתרמו עוד מידע מניסיונכם.
בכל הנוגע לטפילים (פרזיטים) הקשורים ישירות לדגים ופרות ים, ולא לגבי מים מזוהמים:
1) הטפיל הראשון הוא תולעת שורשית בשם: fish tapeworm(D.latum) הטפיל הזה נמצא לרוב בדגים החיים במים מתוקים, סלמון כדוגמה. הדג נדבק בטפיל זה כתוצאה ממאכל רכיכות המזוהמות בו (לרוב כתוצאה מזיהום של צואה אנושית), והטפיל חי בעיקר בשרירי הדג. בני אדם יכולים להידבק בטפיל זה כתוצאה ממאכל דג נא ולא מבושל. הסכנה היא בעיקר הפרעות במעיים. אפשר להימנע מכך על ידי בישול של הדג הוא הקפאה של הדג במינוס 10 מעלות ליום- יומיים, הטפיל לא שורד את התנאים הקיצוניים.
2) clonorchis הוא טפיל נוסף, הנפוץ בעיקר סין, יפן וקוריאה. טפיל שמגיע לדג מאכילת חלזונות שנגועים בטפיל ויכול להגיע לאדם כתוצאה מאכילת הדג לא מבושל. גורם לבעיות בכבד. בכדי להימנע יש לבשל את הדג.
3) paragonimus הוא טפיל שיכול להגיע לאדם כתוצאה מאכילת סרטנים לא מבושלים. גורם לבעיות במערכת הנשימה.
יש לציין שהמופיעים לעיל הם טפילים שגוף האדם הוא חלק ממעגל החיים שלהם, ולא נוכל לזהות אותם כאשר מתעסקים עם הדג, משום שהטפיל נמצא בצורה לא בוגרת שלו והעין שלנו לא יכולה לזהות. מאידך, ישנם טפילים שגוף האדם הוא לא חלק ממעגל החיים שלהם, ואפשר יהיה למצוא אותם בצורה הבוגרת שלהם- ואת חלקם גם נוכל לראות. דוגמה לכזה טפיל הוא:
4) anisakis. זהו טפיל שבעיקר פוגע ביונקים ימיים, והאדם יכול להידבק בטפיל זה כתוצאה מאכילה של דג נגוע. משום שזהו טפיל שלא משתמש באדם כחלק ממעגל החיים הטבעי שלו, הוא בסוף ימות מעצמו אבל יכול לגרום לבעיות במערכת העיכול. כדי להימנע מהטפיל הזה יש לבשל את הדג מעל 60 מעלות או להקפיא מתחת ל 20 מעלות למשך שבוע. הבעיה עם טפיל זה מתחילה בעובדה שלמרות טיפול נכון של הדג, הטפיל יכול להשאיר חומרים היכולים לגרום לתגובה אלרגית בבני אדם. כמו טפיל זה ישנם עוד מספר טפילים דומים בתכונותיהם.
לגבי כלל הטפילים שציינתי, רוב הסיכויים 'להיפגש' איתם הוא בדגים 'פראיים' ולא הנמצאים בחוות גידול למאכל (אשר ישנו פיקוח), או דגים החיים במקורות מים מזוהמים.
לטפילים ישנו טיפול.
טוב נראה לי זה בגדול.. אני יכול עוד להוסיף אבל נראה לי זה אולי כבר לא רלוונטי
מסר לקחת הביתה: להימנע ממאכל דגים נאים שלא עברו פיקוח הוא טיפול כלשהו.
|
|
|
|
yossid
|
הים הוא המרגוע האמתי שלי חבר פורום
מנותקגיל:
64
דייג חוף ומז'רז'ר
|
|
תודה על השיתוף מידע חשוב מאוד
|
תמיד תזכרו... שהדג שיושב אצלכם בצלחת, נמצא שם רק כי הוא פתח את פיו לאכול!!!
|
|
|
|
valy תודה על המידע. נראה שהכלל הוא פשוט לבשל את הדג ואז אין סכנה מבחינת טפילים.
מישהו יודע על טפילים ששורדים בישול?
|
|
|
|
rafi
|
מנהל אתר חבר פורום    
מנותקגיל:
62
|
|
 |
|
|
אהלן!
אני אנסה לתרום מעט מהידע שאני צברתי בנושא, ואשמח אם תגיבו ותתרמו עוד מידע מניסיונכם.
בכל הנוגע לטפילים (פרזיטים) הקשורים ישירות לדגים ופרות ים, ולא לגבי מים מזוהמים:
1) הטפיל הראשון הוא תולעת שורשית בשם: fish tapeworm(D.latum) הטפיל הזה נמצא לרוב בדגים החיים במים מתוקים, סלמון כדוגמה. הדג נדבק בטפיל זה כתוצאה ממאכל רכיכות המזוהמות בו (לרוב כתוצאה מזיהום של צואה אנושית), והטפיל חי בעיקר בשרירי הדג. בני אדם יכולים להידבק בטפיל זה כתוצאה ממאכל דג נא ולא מבושל. הסכנה היא בעיקר הפרעות במעיים. אפשר להימנע מכך על ידי בישול של הדג הוא הקפאה של הדג במינוס 10 מעלות ליום- יומיים, הטפיל לא שורד את התנאים הקיצוניים.
2) clonorchis הוא טפיל נוסף, הנפוץ בעיקר סין, יפן וקוריאה. טפיל שמגיע לדג מאכילת חלזונות שנגועים בטפיל ויכול להגיע לאדם כתוצאה מאכילת הדג לא מבושל. גורם לבעיות בכבד. בכדי להימנע יש לבשל את הדג.
3) paragonimus הוא טפיל שיכול להגיע לאדם כתוצאה מאכילת סרטנים לא מבושלים. גורם לבעיות במערכת הנשימה.
יש לציין שהמופיעים לעיל הם טפילים שגוף האדם הוא חלק ממעגל החיים שלהם, ולא נוכל לזהות אותם כאשר מתעסקים עם הדג, משום שהטפיל נמצא בצורה לא בוגרת שלו והעין שלנו לא יכולה לזהות. מאידך, ישנם טפילים שגוף האדם הוא לא חלק ממעגל החיים שלהם, ואפשר יהיה למצוא אותם בצורה הבוגרת שלהם- ואת חלקם גם נוכל לראות. דוגמה לכזה טפיל הוא:
4) anisakis. זהו טפיל שבעיקר פוגע ביונקים ימיים, והאדם יכול להידבק בטפיל זה כתוצאה מאכילה של דג נגוע. משום שזהו טפיל שלא משתמש באדם כחלק ממעגל החיים הטבעי שלו, הוא בסוף ימות מעצמו אבל יכול לגרום לבעיות במערכת העיכול. כדי להימנע מהטפיל הזה יש לבשל את הדג מעל 60 מעלות או להקפיא מתחת ל 20 מעלות למשך שבוע. הבעיה עם טפיל זה מתחילה בעובדה שלמרות טיפול נכון של הדג, הטפיל יכול להשאיר חומרים היכולים לגרום לתגובה אלרגית בבני אדם. כמו טפיל זה ישנם עוד מספר טפילים דומים בתכונותיהם.
לגבי כלל הטפילים שציינתי, רוב הסיכויים 'להיפגש' איתם הוא בדגים 'פראיים' ולא הנמצאים בחוות גידול למאכל (אשר ישנו פיקוח), או דגים החיים במקורות מים מזוהמים.
לטפילים ישנו טיפול.
אין בעד מה, היה שווה גם שווה לפתוח את השרשור - כדי לקבל כזו תגובה איכותית, מעניינת ואינפורמטיבית  valy תודה על המידע. נראה שהכלל הוא פשוט לבשל את הדג ואז אין סכנה מבחינת טפילים.
השורה האחרונה אותה הדגשתי - היא שאלת השאלות... 
|
|
|
|
(אלון)
|
חבר פורום
מנותקגיל:
55
|
|
שום יצור טפיל חיידק או וירוס לא שורד בטמפרטורה מעל 73 מעלות בישול זה מעבר לטמפרטורה הזאת אז אין שום בעיה
|
|
|
|
ilan62
|
חבר פורום
מנותקגיל:
לא זמין
|
|
 |
|
|
אהלן!
לטפילים ישנו טיפול.

|
|
|
|
rafi
|
מנהל אתר חבר פורום    
מנותקגיל:
62
|
|
וקצת מדבריו של השף אלעד בנציון:
"טפילים באיברים פנימיים נפוצים מאוד אצל דגים מכל הסוגים. ברוב המקרים הטפילים אינם חודרים לבשר כל עוד הדג חי ורק אחרי המוות וקריסת ההגנות הטבעיות מתאפשרת חדירה. ככלל מומלץ לנקות את הקרביים של הדג קרוב ככל האםשר לרגע התפיסה/מוות ובכך למנוע את חדירת רוב הטפילים.
במקרה של טפילים בתוך הבשר הקפאה עמוקה 8-24 שעות תחסל את רובם אך לא את הביצים. בישול לדרגת וול דאן מחסל את כל הטפילים וביציהם.
חשוב: המצאות תולעים בזימי הדג משמעותה שכל הדג נגוע. זה המקרה הקיצוני ביותר ויש להשליך את הדג.
בישול מלא וטיגון מחסלים את הטפילים והביצים - אז אין חשש.
לבדיקת המצאות טפילים בבשר יש להסיר את העור מצידי הבטן של בדג - ולהחזיק מול אור חזק. אם הם שם קשה לטעות. בבדיקת שולי הבטן הפנימית של הדג, ניתן למצוא "ציסטות" שייצר הגוף סביב טפילים שניסו לחדור."
|
|
עריכה אחרונה: יוני 15, 2014, 13:55:52 PM על ידי rafi
|
|
|
|
|
andreypa
|
אנדרי פרלוב חבר_ISF חבר פורום
מנותקגיל:
40
תמיד זמין 053-6064261
|
|
 |
|
|
שום יצור טפיל חיידק או וירוס לא שורד בטמפרטורה מעל 73 מעלות בישול זה מעבר לטמפרטורה הזאת אז אין שום בעיה בעקרון זה נכון כי חלבון אמור להתחיל להתפרק בטמפרטורות הללו. אומנם נזכרתי שדובר לפני כ 7-10 שנים על חיידק שנמצא ליד "ארובות מעשנות" אלה אורבות שעולות בתחתית האוקינוסים בעומקים מטורפים 2 קילומטר + ופולטות תערובת משחירה המכילה תרכובות ברזל וגופרית. בעבור בעלי החיים, מדובר בתופת מחניקה, רותחת ורעילה. אך החיידק הספציפי הזה מצא דרך להסתגל ולחיות במקום וגם לשגשג ע"י מנגון מיוחד  כמובן שאין לזה שום קשר לטפילים\חידקים שנמצאים בדגים  אלה אם כן שלפתם אותם בטעות מעומק 2.5 קילומטר  . מתוך כתבה בעיתון "הארץ" http://www.haaretz.co.il/misc/1.904264חיידק שהתגלה לאחרונה ושמו "עמידות Strain 121") "121"). החיידק נמצא במעמקי האוקיינוס השקט, בטמפרטורות גבוהות שבין 85 ל-121 מעלות צלסיוס.
כדי לחלץ את החיידק ממעמקי הים, באזור רכס חואן דה פוקה, השתמשו החוקרים בצוללת המופעלת בשלט רחוק במטרה להגיע לעומק של 2.4 קילומטרים שבו הוא גדל. תנאי החיים בקרקעית אילצו את החיידק לפתח עמידות יוצאת דופן לחום. כינויו ניתן לו לאחר שבניסויים שערכו החוקרים מאוניברסיטאות מסצ'וסטס וואשינגטון, התברר כי הוא מסוגל לתפקד בטמפרטורה של עד 121 מעלות. למעשה, ייתכן ש"עמידות 121" אפילו נהנה מהחום הרב. לפי המאמר בכתב העת, תוך 24 שעות מרגע שהושם בטמפרטורה זו גדלה אוכלוסייתו כפליים. בטמפרטורות גבוהות במקצת, החיידק הצליח לשרוד - אך הפסיק לתפקד בצורה תקינה.
מחזיק השיא עד היום היה חיידק אחר: ה"פירולובוס פומארי" - אך הוא אינו מסוגל להתמודד עם חום כה גבוה. בניסוי התברר כי אחרי שעה בחום של 121 מעלות, רק 1% מתאי הפירולובוס פומארי היו שלמים, ואף אחד מהם לא הפגין סימני חיים.
"עמידות 121" משתייך למשפחת הארכיאה - יצורים חד-תאיים ממשפחת החיידקים, שמסוגלים לשרוד בתנאים קיצוניים. "חיידקים עמידים לחום ידועים כבר הרבה שנים", מסביר פרופ' הלל ברקוביאר מהמכון למיקרוביולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. לדבריו, "בעבר מצאו מדענים חיידקים שעמידים לטמפרטורה של 60 מעלות, אחר כך 100 מעלות ואפילו יותר".
לא כל החיידקים חסינים לחום גבוה כל כך, ועל כך מתבסס תהליך הפסטור - שיטה להריגת חיידקים באמצעות חום, שהמציא בסוף המאה ה-19 החוקר הצרפתי לואי פסטר. התהליך, המבוסס על חימום חלב במשך כחצי שעה בטמפרטורה של 60 מעלות, נועד להרוג את החיידקים שבחלב ובמוצריו כמעט ללא שינוי בערכם התזונתי או בטעמם.
הנוף התת-ימי בסביבת המחיה של "עמידות 121" כולל בעיקר פתחים המכונים "מעשנים שחורים" ("Black Smokers"). אלה מתרוממים מהקרקעית, כארובות בנות שלוש וארבע קומות, ופולטים תערובת משחירה המכילה תרכובות ברזל וגופרית. בעבור בעלי החיים, מדובר בתופת מחניקה, רותחת ורעילה, אך לגבי "עמידות 121" מדובר בסידור טוב במיוחד. החיידק פיתח לאורך האבולוציה דרך חיים מיוחדת: הוא משתמש בברזל, באופן שבו צורכים בעלי החיים המוכרים לנו חמצן. הברזל מאפשר לחיידק לשרוף את מזונו להפקת אנרגיה.
מבחינה כימית, תהליך הנשימה של החיידק מבוסס על הוספת אלקטרון לברזל - בדרך זו נוצר המינרל "מגנטיט". קיומם של משקעים אדירים של מגנטיט בעומק האוקיינוס, ושפע הברזל שהיה קיים על פני כדור הארץ לפני תחילת החיים, הובילו את החוקרים למסקנה כי "עמידות 121" הוא אחד מצורות החיים הראשונות שהתפתחו בכוכב שלנו.
לדברי פרופ' ברקוביאר, חקירת הדרכים שבעזרתן שורד החיידק בחום גבוה יכולה לסייע לתעשייה. "חום הוא יסוד קריטי לחיים, אך החיידק פיתח מנגנון שמאפשר לו לשרוד בתנאים קיצוניים. צריך לזהות את המנגנונים הפועלים בחיידק, וכך למשל נוכל לפתח שיטה שתמנע מסוכר להפוך לקרמל ב-80 מעלות".
|
|
|
|
|
השירשור הזה ממש הורס לי את התיאבון אני אתחיל לפלט את כל התפיסות שלי ולא משנה מה ישאר מהדג
|
|
|
|
valy
|
חבר פורום 
מנותקגיל:
37
|
|
 |
|
|
שבת שלום! אני לא חושב שמטרת הדיון הייתה להרוס תיאבון  יותר לכיוון של ליצור מודעות ואולי גם עניין בנושא (במידה וזה מה שנגרם, סליחה מראש..  ). רפי, רוב תודות על עדכון השף! בהחלט מסכם את העניין יפה =] רוב הטפילים,בקטריות והווירוסים בהחלט עוברים השמדה בטמפ' בישול, ולכן הסכנה להידבק מהם כמעט ולא קיימת. ובמידה וכן נדבקים, רוב הבעיות ברות טיפול ולא מסכנות חיים. כן הייתי רוצה להוסיף עניין שציינתי (במידה והתפספס) רק בכדי שתכירו שזה קיים, גם אם הסיכוי נמוך. כאשר נתקלים בטפיל בניקוי הדג בחלק קטן מהמקרים חומרים שהטפיל משאיר בדג יכולים לגרום לתגובה אלרגית אצל בני אדם (במידה והם רגישים), ואותם הבישול לא מסוגל לנטרל (טפיל מסוג anisakis), כדומה ברעלים מסוימים שקיימים אצל דגים. האלרגיה היא דומה לכל אלרגיה מוכרת שאנחנו מכירים (דבורים, בוטנים וכו'.. ) ולכן יכולה לגרום לבעיות דומות שיכולות להיות מעבר ל'קלקול כיבה'. הרוב הגדול (מוחלט...) של המקרים, כפי שצויין, בהחלט אין בעיה עם הדג והמאכל שלו! יצא לי לקרוא מעט על רעלים הקיימים בדגים, אבל מעבר לאבונפחא שכולנו מכירים, אין רעלים הנפוצים כל כך באזורנו שאפשר להיתקל בהם.. במידה ותרצו אני יכול לעלות מספר דוגמאות  בריאות לכולם, וברכת חוטים מתוחים =] שבת שלום
|
|
|
|
rafi
|
מנהל אתר חבר פורום    
מנותקגיל:
62
|
|
 |
|
|
אהלן!
לטפילים ישנו טיפול.
אתה עוד כותב תודה?! לך מגיע תודה גדולה על ההשקה הגדולה בשיתוף הידע שלך בנושא - ונראה שיש לך לא מעט  ראשית, היה מעניין... שנית, היה מעשיר ומשכיל... שלישית, מידע מועיל שיכול לחסוך אי נעימויות... יישר כוח valy (יש שם פרטי?)
|
|
|
|
(אלון)
|
חבר פורום
מנותקגיל:
55
|
|
כמו שרשמתי אז אני כותב גם עכשיו שום ייצור חיידק או וירוס לא ישרוד מעבר ל-73 מעלות צלזיוס פיסטור של חלב מתבצע בטמפרטורה הזאת וזה משמיד כל וירוס או חיידק שעלול להיות בחלב מה שאומר שבישול טוב של דג עד למצב שבו הוא משנה את המרקם של הבשר מבטיח שלא נקבל איזה מחלה כלשהי כתוצאה מהמיקרובים למיניהם מקסימום נקבל תוספת חלבון חינם  גם עישון זה בטמפרטורה גבוהה דג במלח אין מה לדאוג בגלל כמות המלח שתהרוג כל ייצור חי בקיצור זהירות לכל מי שאוכל דג נא
|
|
|
|
~@מור@~
|
אם מחפשים אותי - אני בים ;) חבר פורום
מנותקגיל:
40
אם מחפשים אותי - אני בים ;)
|
|
החכמתי והתבאסתי.. כלומר לחשוב טוב טוב לפני שעושים סביצ'ה או אוכלים כזו...
|
|
|
|
shragam
|
הערוץ שלי מנהל פורום חבר פורום    
מנותקגיל:
57
|
|
החכמתי והתבאסתי.. כלומר לחשוב טוב טוב לפני שעושים סביצ'ה או אוכלים כזו...
רצוי להתסכל על הבשר של הדג כשמנקים (בד"כ אזור הבטן וסנפיר השת עם טפילים ברוב הדגים)
|
|
|
|
0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה. |
« הקודם הבא »
|
הדפסה
|
|
עמודים: [1] 2