הקדמה:
אז לא מזמן עלתה השאלה הזו אצלנו בפורום והבטחתי שאתן לכך הסבר מפורט יותר כמה שאוכל.
אני מקווה לספק תשובות לשאלות שלכם ככל שאוכל אז באו נתחיל...
מה זה מקל casting,בשביל מה צריך כזה?
מקלות casting (הטלה) כמו שאתם בטח מבינים אלו מקלות שנבנו ונועדו לזריקות רחוקות ככל שאפשר אלו מקלות נבנים עם נתונים מאוד מסוימים על מנת לאפשר לנו הטלה למרחקים גדולים.
בשביל מה צריך כזה מקל?....פשוט מאוד יש מקומות שבהם אנחנו צריכים להגיע למרחקים גדולים על מנת להגיע לדגים אותם אנחנו מחפשים, באגמים גדולים כמו הכינרת יש צורך בכאלו מקלות בכדי להגיע למרחקים שבהם הקרפיון נמצא בימי הקיץ החמים וגם בימים קרים.
גם בים יש מקומות שצריך לעקוף את הגלים ולהגיע לנקודות שונות שלא ניתן עם מקל פשוט יותר, עלתה השאלה אם ניתן להשתמש במקל casting גם בים אז התשובה היא כן הבעיה היחידה שתידרש שמירה קפדנית מאוד לאחר יציאה לים עם מקל כזה דרוש ניקיון טוב של המלח והחול.
מה הנתונים של מקל casting ואיך לבחור כזה?

הנתונים של מקלות כאלה כמו שציינתי למעלה מאוד ספציפיים והקריטריונים הם אחידים, אתם בטח שואלים מה הם?
נתונים יבשים:
אורך- 3.9-3.6 מטר
חוזק- 2.75-3.5LB
טבעות- תחתונה 50 MMעליונה 14-15MM
מרחק גדול בין הטבעת התחתונה לטפס הרולר
כת אחיזה ארוכה
פירוט של כל נתון יבש:
אורך- כמו שכולם יודעים אורך המקל ברוב המקרים מאפשר זריקה רחוקה יותר, כאן נתון זה גם נכון אבל פחות מפני שיש נתונים אחרים שמשפיעים על הזריקה יותר מאשר אורך, בנוסף חשובה ההתאמה של המקל לגובהה האדם שמשתמש בו, לכן אנשים נמוכים יותר ישתמשו במקל 3.6 וגבוהים יותר ב 3.9
חוזק-חוזק מקל casting נמדד בלברות (LB) כמו שאתם בודקים חוזק של חוט, המשקלים שמצוינים למעלה אלו המומלצים כמובן תלוי איפה ועל מה אתם מתכוונים לעבוד, 2.75 ליברות זה מקל עדין יותר והעומס שניתן לשים עליו פחות גדול מתאים לעבודה עם משקולות 50-120 לכל היותר, 3.0 זה החוזק הנפוץ ביותר אצל דייגים בכינרת ממה שאני ראיתי מתאים למשקלים משוערים של 80-160 ויש 3.5 שזה עד 180 גרם פחות או יותר, אלו משקלים משעורים כמובן כל חברה רושמת מספרים שונים.
טבעות- נושא מאוד חשוב בבחירת מקל casting הוא הטבעות מכיוון שחלק גדול מיכולת ההטלה קשורה בטבעות, בטח רובכם אומרים "מה טבעת 50MM זה ענקי" נכון זה גדול אבל זה נחוץ מאוד, טבעת ראשונה גדולה מונעת את החיכוך העיקרי של החוט שקורה ברוב המקלות הפשוטים, טבעת כזו מאפשרת חופש לחוט כנ"ל טבעת קצה 15MM חשובה בנושא חיכוך החוט עם הטבעת, בטח אתם שואלים למה רק עליונה ותחתונה התשובה היא שרוב החיכוך של החוט עם הטבעות נמצא בקצה ובחלק התחתון וזו הסיבה להצבה של טבעות כאלו במקל casting.
מרחק גדול בין הטבעת לטפס הרולר- מאותה סיבה שנבחרו טבעות גדולות זו גם הסיבה שהטבעת התחתונה ממוקמת במרחק גדול מטפס הרולר מניעת החיכוך זה חלק חשוב מאוד בהטלה ונותנת חופש שחרור לחוט.
כת אחיזה ארוכה- החלק החשוב בזריקה של המקל היא הטכניקה ואחיזת המקל בשיטה זו חשובה מאוד לכן במקלות אלו קיימת כת ארוכה שתשמש אותנו בטכניקת ההטלה ותשפר את האחיזה במקל.
יש לי מקל casting מה עכשיו?
אני בטוח שלא חשבתם שזה נגמר במקל נושא ה casting נכון?

אתם צודקים הוא לא נגמר בזה, יש עוד כמה נושאים שלא עברנו עליהם
נשוא חשוב נוסף הוא בחירת רולר מתאים לזריקות רחוקות רולרים אלו נקראים BIG PIT ברובם אלו רולרים בעלי שפולה מאורכת שמסוגלת להכיל כמות גדולה של חוט בנוסף לכך השפה העליונה של השפולה בזווית כלפי מעלה מה שמאפשר חיכוך מופחת של החוט עם השפולה.
בחירה של רולר כזה תשפר לכם את מרחק הזריקה בלי שום ספק, כל זה במידה ותתאמנו על הטכניקה שתפורט בהמשך.
זהו אפשר ללכת לזרוק?...לא לא!

חסר לכם עוד כמה דברים, נושא לא פחות חשוב הוא בחירת חוט מתאים, הנתונים של חוט כזה הם מאוד פשוטים כמה שיותר דק תזרקו רחוק יותר,לא אני לא אומר שתקנו עכשיו חוט 0.6 לדייג קרפיונים אבל חוט ניילון טוב 0.28 יעשה את העבודה מעולה, אני משתמש בחוט daiwa infinity duo חוט חזק ומעולה, כיום יש חוטים NANOFIL שבקרוב אניח על גליל כזה יד, אלו חוטים שמרגישים כמו ניילון וחזקים כמו בד כבר שמעתם עליהם בפורום אני מניח
שוק לידר- עוד דבר חשוב הוא השוק לידר רצוי לבחור שוק לידר שהיה חזק אבל לא עבה מידי יש היום המון חברות שמתעסקות בנושא ומשווקות, אני אוהב את השוק לידר של korda שוק לידר מעולה עם ציפו ניילון שומני קצת מאפשר הטלה חלקה, רצוי לבחור שוק לידר של 20-30LB לא יותר מזה מפני שזה יקצר את המרחק.
נשוק לידר חשוב לנו מאוד מכיוון שחוט ניילון הוא גמיש ובזריקה הגמישות הזאת פחות טובה, לכן שמים שום לידר באורך 8-10 מטר כמובן קשירה של חוט אל חוט ולא להשאיר קצוות ממש שהיה כמה שפחות קצוות, השוק לידר נותן לנו אפשרות לזרוק חזק יותר מבלי למתוח את הניילון והתנופה גדולה הרבה יותר.

משקולות....כן כן גם הם קשורות לזה!

יש מגוון משקולות שמיוצרות בעיקר לדייגי קרפיונים בצורות שונות, צורות אלו לא נעשו בשביל היופי אלא בכדי לחתוך את האוויר בצורה טובה, חלקם מיועדות ל casting וחלקם משמשות אותנו דייגי הקרפיונים לתנאי קרקע שונים ומשונים.
אצבע להטלה- דבר מאוד חשוב לבטיחות האצבעות שלנו מפני שבזריקה לא נכונה אנחנו עלולים להיחתך וגם גרוע מזה ולכן חשוב מאוד לשמור על עצמינו.

עכשיו מה שחסר לנו זה לדעת איך לזרוק, שזה החלק החושב ביותר!
הגענו לחלק העיקרי בנושא ההטלה והוא טכניקת הזריקה, כיום יש המון שיטות כאלו ואחרות השיטה הטובה ביותר שאני מכיר וזאת שהצלחתי להגיע איתה למרחקים הכי גדולים שלי היא השיטה הזו:
תעבירו לדקה 00:18:08 יש שם קטע שמסביר על ההטלה בצורה הכי טובה אין יותר טוב מלראות סרטון כדי להבין ולתרגל.
סיכום:
נתתי לכם כאן עוד פיסה מהמידע שלי הפעם הפיסה הזאת מתאימה גם לדייגי חוף שרוצים להגיע למרחקים גודלים, כיום יש תחרויות casting כן גם בארץ וזה הפך לספורט בפני עצמו.
כמו שאתם בטח יודעים הנושא הזה לא ממש זול ובשביל ציוד טוב לזה תאלצו להשקיע כסף אבל במילא אנחנו משקיעים בזה אז אין בעיה .
ברגע שתיישמו את הכללים ותצטיידו בציוד נכון תצליחו להגיע למרחקים מרשימים שאתם לא חשבתם בכלל שאפשר להגיע אליהם.
אני מקווה שהצלחתי לענות לכם על השאלה הזו שעלתה בפורום אתמול, ופנייה למנהלים, תחרות casting ממש לא תזיק זה גם חלק מהספורט והדייג תחשבו על זה, יכול להיות מעניין!