מהאזנה לשיחה ברדיו היום בין אוהד פרץ מיאכטה בננה אשקלון לבין ניר פרוימן, פקיד הדייג הראשי, עולה שהתיקון בנושא נמצא כנראה בישורת האחרונה. ניר מבטיח שבתוך חודשים בודדים יהיה פיתרון של המערכת לעניין רישיונות חד יומיים. דווקא לגבי ניר אני אופטימי מאוד כשאני שומע ממנו הבטחות לגבי שיפור במצב...
כמוני כמוך, גם אני אופטימי לגבי ניר...
מבחינתנו, הנושא נוגע לקידום דיג הפנאי בכלל
בכל אופן, עלה פוסט בדף של הכל בסדר בגל"צ,
ראיתי לנכון לכתוב שם את דעתי האישית - וזה מה שרשמתי שם - ציטוט:
התגובה שלי אולי תפתיע כמה אנשים שמכירים אותי,
שהרי לא פעם התבטאתי בחריפות בעניינים הקשורים לדיג הפנאי, כנגד אגף הדיג, רט"ג והחל"ט.
לכן מובהר מראש: מביע את דעתי והתרשמותי האישית שאיננה מחייבת את מנהלי י.ע.ד ופורום הדיג הספורטיבי ואיננה עמדה רשמית כלשהיא, חלקם כנראה יסכימו איתי וחלקם אולי לא.
מבחינתי, האמת חייבת להאמר -
כפי שמתבטאים בחריפות כנגד התנהלות "עקומה" כך יש מקום לפרגן היכן שצריך. ולעצם העניין -
על פקיד הדיג הראשי ניר פרוימן כבר לא ניתן להגיד שהוא אטום או שאיננו קשוב. זו היתה ההתרשמות בתחילת הדרך ועדיין יש אי הסכמות ויש חילוקי דעות בכמה וכמה עניינים, אך מצד שני ולאחר הרבה שיחות ולא מעט פגישות, אני יכול לומר:
1. ניר פרוימן קשוב לפניותינו, בכמה וכמה עניינים הוא שוכנע בצדקת עמדתנו ונענה לבקשותינו, בין בעניינים קטנים ובין בעניינים מהותיים.
2. הדבר החשוב מבחינתי, ניר פרוימן בפירוש לא אטום ומוכן גם לשקול מחדש ולשנות את עמדתו הראשונית אם הוא שוכנע ויכול.
3. אני דווקא מאמין לדבריו של ניר בשידור, שהוא מכיר בחשיבות הזכות לדיג ספורטיבי וכי הוא לא "נגד" הדיג הספורטיבי ולא נגד הדייגים הספורטיביים.
4. אוכל לתת מספר דוגמאות:
א. בזמנו אגף הדיג נקט יוזמה לסגירת דיג הפנאי מכלי שיט באילת, תוך הבהרה בכתב ובע"פ כי לא יינתנו שם רשיונות דיג פנאי - עמדה עליה חזר בבג"צ כשהכללנו את אילת בעתירה שהגשנו. להגשת העתירה קדמו מכתבים ששחנו.
*במקביל הנושא עלה בשיחות וניר לא רק עשה עצמו מקשיב, אלא יזם ופנה אלי לקיים פגישה עם נציגות של חברינו האילתיים כדי להבין יותר, בהמשך גם הסכים לקיום הפגישה באילת כדי לבטא רצון אמיתי להקשיב - ואכן התקיימה פגישה כזו.
*למרות שלא קיבלנו בבג"ץ צו מניעה, אגף הדיג שקודם לכן שלח פקחים לאילת והתחיל מסע של רישום קנסות על "דיג ללא רשיון", לבקשתנו עצר את הנושא עד להכרעה סופית - פקחי אגף הדיג חדלו להגיע לאילת כדי לרשום דו"חות.
*בהמשך התקיימו שיחות נוספות והתוצאה היתה שהוא הודיע לי כי שקל שוב ושוכנע שיש לאפשר דיג פנאי מכלי שיט באילת
ב. עמדתנו לפיה אין לאסור דיג בעונת הרביה אלא יש לצמצם האיסור לדגים מסוימים, זכתה להיענות חלקית: בחלק מתקופת הרביה מותר הדיג למעט לקיחת לוקוסים.
ג. הערותינו לגבי נוהל רשיונות דיג התקבלו בחלקן, למשל:
*ניתן לקבל רשיון דיג בו יותר הדיג בכל הארץ (ים תיכון, אילת וכנרת) + שבקה +צלילה ספורטיבית.
*בוטל הרעיון להגבלת שלל לדג אחד גדול (מעל 5 קילו) במקום שניים.
*ניתנו הקלות מבחינת הגבלת מרחק לגבי הדיג מכלי שיט בכנרת
ד. נענתה פנייתנו לאפשר לשלם רשיונות דיג טלפונית באמצעות כרטיס אשראי.
ה. נעשו שיפורים במתן השירות למבקשי רשיונות דיג. למרות שעדיין יש לא מעט בעיות ויש לנו טענות, חד וחלק יכול לומר כי ניר השתדל לסייע ולשפר, ראובן נציג י.ע.ד קיבל דלת פתוחה ובמקרים בהם התערבנו ניתנו פתרונות מיידיים לא פעם.
ו. הרשימה איננה ממצה, היו עוד דברים, לצד דברים אחרים בהם עדיין יש לנו טענות ודרישות לגבי אי עשיה או התנהלות לא נכונה, גם כלפי ניר פרוימן, אך מקום בו יש שיח והקשבה - אנו רוצים להאמין שהגיע לבסוף להסכמה והבנה לגבי החלת רגולציית דיג נכונה והוגנת פרי שיתוף פעולה.
5. יש לזכור כי בתפקידו, ניר פרוימן איננו כל יכול ויש לו אילוצים והגבלות, בין בגלל הלשכה המשפטית של משרד החקלאות (שלדעתנו התנהלותם אטומה, שערורייתית וחמורה בכל העניינים ובכל התחומים) ובין אילוצי תקציב וכוח אדם שזה עניין שמנכ"ל משרד החקלאות והשר צריכים לפתור ומחובתם לפתור. לכך נוסיף כי באופן כללי יש עליו לחצים מכל הכיוונים.
אם מדובר במקרה של אוהד היקר, צריך להבין כי גם אם ניר פרוימן היה מאוד רוצה לסייע ולתת פתרון, בלי אישור מהלשכה המשפטית, הוא לא יכול לתת לאוהד אישור או פתרון. אין לי מושג אם הוא רוצה וכמה רוצה לפתור את הנושא, או כמה התאמץ אם בכלל ללחוץ על הלשכה המשפטית לתת ולאפשר פתרון מתוך כמה אפשריים, אך מי שיכול ואף מחויב לתת פתרון כאן, הם הלשכה המשפטית ומנכ"ל המשרד.
6. לסיכום ולסיום:
*כדי להיות אמיתי עם עצמי, הייתי חייב לרשום את הדברים כפי שאני רואה אותם, כי אין זה נכון לבוא רק בטענות מוצדקות על מה שמפריע מבלי לראות גם צד חיובי שקיים מעת לעת בהתנהלות.
*גם סברתי שאין זה נכון לבוא בטענות ולהוקיע רק את מי שעומד בפרונט, מבלי להבין כי חלק מהדברים לא תלויים בו - וחשוב להבין כי הרבה מהעיוותים נעוצים למשל בלשכה המשפטית של אגף הדיג (ומתקרב היום בו הם יצטרכו לתת הסברים).
*להתרשמותי נכון להיום (לפני שלוש שנים דעתי היתה שונה ואף הפוכה), יש עם מי לדבר באגף הדיג ולא רק עם ניר פרוימן. להתרשמותי, ניר וכך גם מנהל תחום דיג אורן סונין שיש כוונה להפגש איתו בקרוב, אינם "נגד" הדיג הספורטיבי והם מכירים בערכו ובחשיבותו. אני תקווה כי הם יתגלו בהמשך כמי שיעשו את הדבר הכי גדול שאפשר - לפי מודלים שקיימים במדינות בהן קיימות רגולציות דיג מתקדמות: החלת רגולציית דיג נכונה, מאוזנת ואופטימלית - אשר תבנה בשיתוף עם ציבור הדייגים (וללא גופים אינטרסנטים כמו החל"ט שלדעתי מספסרים בים ובדגים לשם קידום אינטרסים כלכליים), רגולצייה כזו אשר תאפשר קיום מיטבי של הדיג לצד שמירת עתיד החי הימי.