זהו מאמר על דיג עם מדאי בעומק (קיאק\סירה) שהחלטתי להכין ולהקדיש לחברי הפורום.
כל מה שתקראו כאן זה אך ורק מנסיון עשיר וידע אישי שלי. כמובן שיש עוד שיטות או דרכים,
אני מציג בפניכם רק את ידיעתי האישית בנושא!
מהו מדאי?
מדאי אשר ידוע גם בתור "מדאי-ג'יג", הוא דמוי, סוג של ג'יג, שנראה לרוב כמו תמנון או דיונון עם
שיערות סיליקון (לא אינצ'יקו). יש הרבה סוגים של מדאי והרבה יצרנים, אבל שיטת העבודה זהה בכולם.

-עוד תמונות של מגוון סוגי מדאי:

אני ועוד עשרות רבות של דייגים ספורטיביים בארץ, תפסנו לא מעט דגים על מדאי ומגוון גדול של דגים
מכל הסוגים. לגבי דגים שאפשר לתפוס עם המדאי אני חושב שאת כולם אפשר ואני כבר תפסתי אינטיאסים,
פלמידות, טוניות, דורדואים, טרכונים, גומברים, סנפנים, זינגרים וכמובן לוקוסים ופארידות, אני מאמין שאפשר
לתפוס עם המדאי כל סוג של דג עם טיפה מזל כמו על ג'יג רגיל.
בשביל הגברת התאבון הנה תמונות דגים שנתפסו על מדאי:

כמה כללים מאוד חשובים לפני שמתחילים לדוג בשיטה זו - דגש על קרסים:
1. כל מדאי שאתם קונים או תקנו, דבר ראשון תחליפו לו קרסים, מומלץ להחליף גם חוטים של
הקרסים ואם יש טבעות אז גם אותן (ספליט-רינגים למיניהם, שיש לרוב למשל במדאים של דמיקי).
החלפת קרסים זו חובה! אני ועוד הרבה דייגים איבדנו דגים רבים בגלל שהתעצלנו להחליף או בגלל
שסמכנו על הקרסים הקיימות. ואיך אומרים בצה"ל ולצערנו: "הוראות בטיחות נכתבו בדם".
אל תתעצלו להחליף זה מאוד חשוב!

2. כשאתם מחליפים קרסים, חוטים או טבעות, וודאו שאתם "מחזירים הכל למקום" ואני מסביר:
אם הקרסים היו עוקבות, זאת אומרת החוטים/התלאי של הקרסים לא באותו אורך, תכינו ותתקינו אותן
בדיוק כמו שהיה מורכב במדאי במקור. במדאי של פאוור ג'יג שאני מת עליו שני הקרסים אותו אורך,
ובלוקנוס הקרסים עוקבות. אם נאלצתם להחליף חצאית (כמו שקורה לרוב במדאים של דמיקי),
ודאו שאתם שמים לא יותר מידי שיערות סיליקון מהחצאית. אל תשנו יותר מידי כי המדאים מהונדסים
כל אחד לתנועה מיוחדת שמותאמת להתקנת הקרסים ו"השיערות" על אותו מדאי ספציפי!
3. גודל הקרסים בהן מומלץ להשתמש הוא 0\2 0\3 .
אני אישית מעדיף קרסי לייב-בייט של גמקצו דגם LS-4123F (לא תמצאו מידה 0\2 בארץ כי קניתי את כולם
מזמן והיבואן עדיין לא הביא

גדול כמו של הלוקוסים. אגב נתפס כבר אינטיאס 30קילו על מדאי עם קרסים 0\1.
שימוש בפתיון על המדאי – כן או לא?!
בסרטונים רבים מחו"ל שם נכתב "איך עובדים עם מדאי" - לרוב זה פרסומת של יצרנית המדאי,
אפשר לראות כי הם עובדים ללא פתיון. הם מצלמים סרטונים אלו בשמורות טבע והדגה שם עשירה
שלא כמו בארץ. הם תופסים דג אחרי דג ומשחררים וכל זה רק בשביל לשכנע את הקונים שהמדאי
שלהם מוצלח ועובד טוב. בארץ יש פחות דגה ולכן לדעתי צריך להוסיף פתיון.
אני אישית תמיד עובד עם פתיון על הקרסים. יצא לי לעבוד גם בלי פתיון בגלל שנגמר ואכן תפסתי
גם בלי פתיון, אבל הסיכוי הוא לדעתי יותר נמוך לעומת דיג על מדאי עם פתיון. זה לא סוד שנתפסים
הרבה אבו-נאפחות ומשחיתים את המדאי בגלל הפתיון, אבל אין מה לעשות הן גם חלק מהמשחק.
מאוד חשוב שהפתיון יהיה כמה שיותר טרי. יצא לי לעבוד על מדאי כשהיינו 4-5 קיאקים, כמה פעמים
על רדיוס של 15מטר כשכולם דגים עם מדאי, אני היחיד שבדרך כלל תפס וזה לא בגלל שאני דייג
יותר טוב אלא רק כי אני דג עם פתיון טרי! מה זה פתיון טרי בשבילי?: פתיון שהופשר מקסימום רק
באותה היציאה. אני מחלק תמיד את הפתיון שיספיק לי לאותה היציאה, אם נשאר קצת אני זורק ואם
נשאר הרבה אני נותן לאחד החברים (יוצא עם קלמרי אחד גדול או עם כמות של גמברי שאני חושב
שתספיק לי +). פתיון מומלץ: קלמרי, סבידה וגמברי קריסטל.
איך חותכים? איך שמים? רובנו יודעים זאת מדיג החוף או בולוס, אבל אני אזכיר זאת גם פה.
גמברי קריסטל: מקלפים, חותכים לרוב לחצי ואם הם ממש גדולים אז ל: חתיכות,3 רצוי שהפתיון
יכסה יותר מחצי קרס.
קלמרי וסבידה: מורידים את הראש ומנקים אותה מבפנים ואת "הקליפה האדומה" מבחוץ, חותכים
לרצועות ברוחב 1 ס"מ ואורך של כ 3 ס"מ ומשחילים פעמיים- שלוש על הקרס, לא צריך יותר גדול.
בדרך כלל אני משתמש בראש של הקלמרי גם כשהוא ממש גדול זה מזמן הפתעות

* פיתיון טרי לא מבטיח תפיסות הוא רק מגביר את סיכויי התפיסה לעומת פיתיון לא טרי!
אם תצאו 10 פעמים עם פתיון טרי ועוד 10 פעמים עם פתיון פחות טרי אני אומר בהתחייבות
שכמעט תמיד תתפסו יותר עם הטרי!
שיטת העבודה וקשר עין עם הגלאי:
תמיד טוב להיות בקשר עין עם הגלאי (הפישפיינדר) כי עומק הקרקעית מפעם לפעם משתנה כשאנחנו
בדריפט, הקרקעית תעלה או תרד ואנחנו לא רוצים שהמדאי האהוב שלנו יתקע בסלע או יהיה גבוה מאוד
מעל פני הקרקעית ולא אפקטיבי. לכן תמיד תהיו בקשר עין עם הגלאי ו"תתקנו" במידת צורך.
אוקיי, אחרי שהבנו את הכללים החשובים נעסוק בשיטות העבודה:
מגיעים לנקודה הרצויה שמים פתיון ומורידים. אחרי שהמדאי מגיע לקרקעית מרימים כ: 3-5 סיבובים של
הרולר (תלוי בגודל השפולה) או מטר עד מטר וחצי מעל פני הקרקעית. לפעמים הגלים עושים את העבודה
אבל לדעתי לא מספיק טוב כמו שאנחנו נעשה עם המקל ביד.
אפשר להקפיץ קצת את המדאי כמה פעמים בלי לסובב את הרולר ולהפיל שוב, הרעש של המכה בסלע גם
עוזר למשוך תשומת לב ולקרב את הדג למדאי. מעלים שוב ומגלגלים חזרה לגובה הרצוי תוך כדי הקפצות.
עוד שיטה אהובה עלי היא שיטת ההקפצה ההפוכה: אני מרים את המדאי לגובה הרצוי כשהמקל אנכי
למים ונמוך ואז מרים במכה (לא מהר) או בהקפצות כמה שיותר גבוה את היד, לא יותר מידי ולא להגזים.
ברגע שהמקל גבוהה כמובן שגם המדאי עלה בהרבה ואז אני מוריד בהקפצות ובשלבים ועושה תנועה כלפי
מטה והתנועה הזו ממש מגרה את הדג.
חשוב לעבוד עם המדאי ולפעמים זה ההבדל בין דג שנגס כשעבדנו עם המדאי לבין תקווה לדג כשהמקל
של המדאי עומד בסטנד וזז עם הגלים. כשיש סוול גבוה אז תנועות המדאי טובות יותר והרבה פעמים דגים
ייתפסו על מדאי בסטנד אבל מנסיוני עבודה על מדאי עם חכה ביד מביאה יותר תקיפות.
הציוד ומשקלי המדאי:
כולם תמיד חושבים שצריך מקל גמיש וזה לא נכון, לא חייב מקל גמיש אבל רצוי. אני במשך כשנה וחצי דגתי
עם מדאי עם מקל קשה מפיבר של משקלי 150-300 גרם ורוב הדגים שתפסתי עד היום היו עליו, ולדעתי זה
רק כי עבדתי עם המדאי. כשהתחלתי עם הג'יג קצת הזנחתי את המדאי ושמתי אותו לגורל המזל שיזוז עם
הגלים בזמן שהמקל בסטנד ובפועל קיבלתי הרבה פחות תקיפות מאשר קיבלתי עם המקל ביד. לא משנה
איזה ציוד יש לכם הכי חשוב זה שתעבדו. אין שיטה נכונה או לא נכונה - יש שיטה של עצלנות ושיטה של
באמת לעבוד ולהביא תוצאות!
משקלים שנעבוד איתם הם 80-500גרם, לדעתי לא כדאי יותר קטן והכל תלוי בדריפט, בעומק ובמשקלי המקל.
המשקל המקסימלי שאיתו אני עובד בקיאק הוא 300 גרם אבל בסירה ובעומקים שעובדים שם ראיתי גם אנשים שמשתמשים גם במדאים של 500גרם. כמובן שבעומק 50+ לא רצוי לעבוד עם פחות מ150 גרם. בעומק רדוד
יחסית ובים שטוח אפשר לשקול אולי מדאי במשקלים נמוכים יותר. ככל שיותר עמוק והדריפט יותר חזק אז
יתאים מדאי כבד יותר.
סיכום
דיג על מדאי הוא דיג שיש לו את הסגנון שלו ויש לו רקורד של הרבה תפיסות.
בקרוב יעלו וישולבו במאמר עוד סרטונים מפורטים של שיטת העבודה וקשירות למדאים.
בינתיים אתם יכולים לראות כמה שניות של עבודה בסרטון הבא, החל מדקה- 3:34 תריצו ישר..
והנה עוד סרטון של דאיווה שמראה איך עובדים על מדאי.. תעבירו ישר לדקה 4:00
שיהיה לכולנו בהצלחה ודיג פורה.
בברכה,
ארטמי קזרוב!